Als het lekker weer is zijn we meer buiten en genieten we van het zonnetje. Maar als je veel buiten bent kom je ze vanzelf tegen: lastige insecten... Gelukkig kun je ze op een 100% natuurlijke manier op afstand houden én je huid na een beet verkoelen en verzorgen. In deze blog zetten we een aantal tips & tricks op een rij. 


Wat kun je doen bij...

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner_mug.png

Muggen

Met de Na De Beet Roller hou je insecten op afstand én ondersteun je het herstellend vermogen van de huid. Zo kun je deze roller ‘voor’ én ‘na’ elke beet op de huid gebruiken. Wist je dat Na De Beet geen DEET bevat en zelfs geschikt voor baby’s vanaf 3 maanden?

Daarnaast is de Zomermix speciaal ontwikkeld om te druppelen op geursteentjes, bijvoorbeeld 2 geursteentjes op je terrastafel of op een steentje om op je nachtkastje te zetten. Of om te verdampen in een diffuser. Deze olie is een effectieve combinatie van citronella en citroeneucalyptus.  


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is banner_processierups_1.png

Processierups

Als je de pech hebt de processierups tegen te komen, dan is de eerste tip om niet te gaan wrijven of krabben. Dat maakt het alleen maar erger! Je kunt de huid 'strippen' met plakband, om de brandhaartjes van de huid te halen. Daarna is het prettig om de huid te verzorgen met de verkoelende Aloë Vera Cooling Gel! Toch iets te veel gekrabd? Dan kun je de huid langdurig helpen herstellen met de Calendula Repair Balm. Lees hier meer over de verzorging van de huid bij overlast door de processierups.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner_teek.png

Teken

Om jezelf te beschermen voor teken kun je een product gebruiken zoals de Outdoor Skinspray! Spray op 20 tot 25 cm afstand op de onbedekte huid en eventueel ook op je kleding voordat je naar buiten gaat. 

Heb je een tekenbeet? Dan is de eerste hulp zo snel mogelijk de teek volledig verwijderen. Nooit een essentiële olie op de teek druppelen. Die kan zo nog meer gif in de huid brengen. Op de plaats van de beet – na het verwijderen van de teek -  direct de Outdoor Skinspray, Na De Beet roller of een druppel pure tea tree olie aanbrengen. 


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner_wesp.png

Wespen

Om wespen op vriendelijke manier op afstand te houden, doe je 10 druppels Wespenmix op een geurblokje en zet dit als je buiten bent bij je in de buurt! Citroen en kruidnagel zijn in deze speciale mix gecombineerd met lemongrass, rozemarijn, pepermunt & rozengeranium. Allemaal oliën waar wespen een hekel aan hebben. 

Gebeten door een wesp of bij? Breng direct  – na het verwijderen van de angel - 1 à 2 druppels tea tree op de plek aan. Dit mag je vervolgens 3 tot 5 keer per dag herhalen. 


Over essentiële oliën die insecten op afstand kunnen houden

Naast een bijdrage aan huidverzorging en verbetering van de huid kunnen essentiële oliën ook helpen als natuurlijke bescherming tegen muggen en andere insecten. Opmerkelijk is dat vele insecten juist op geur (=essentiële olie) afkomen voor nectar en bestuiving. Ze ruiken de vluchtige geurstof en als er wat te halen valt, komen ze erop af. Echter, als de vluchtige stoffen uit de plant zijn gedestilleerd, dan zijn ze veel te sterk voor insecten en blijven ze weg.  

Vroeger werden al geurende kruiden gebruikt om insecten op afstand te houden. Bosjes lavendel, tijm, rozemarijn werden tussen de kleren gelegd om o.a. luizen, motten en muggen op afstand te houden. Insecten lijken een blokje om te vliegen bij gebruik van bijna alle essentiële oliën. Uit tests is gebleken dat citrusoliën zoals sinaasappel, mandarijn, bergamot en grapefruit echter niet zo geschikt zijn. Uit ervaring blijkt dat deze oliën juist insecten aantrekken.   

Essentiële oliën die bekend staan om hun insectenwerende werking zijn o.a.:  Citronella, citroeneucalyptus (citriodora), lemongrass, pepermunt, geranium, kattenkruid en kruidnagel. 

Gelukkig kunnen we met behulp van de juiste etherische oliën zowel insecten op afstand houden als een beet verzachten. Hoewel er geen 100% bescherming tegen insectenbeten bestaat, zijn er voldoende oliën die insecten een tijd kunnen weren. Wetenschappelijk onderzoek naar etherische oliën en hun insectenwerende eigenschappen is de laatste tijd sterk toegenomen omdat er wordt gezocht naar alternatieven voor de chemische middelen die tegenwoordig worden gebruikt. Naast hun effectieve bescherming is er ook een negatieve kant aan deze chemische middelen: er ontstaat resistentie en ze belasten het lichaam doordat bepaalde stofjes in het vetweefsel kunnen achterblijven. Het meest bekende insectenwerende middel is DEET, dat voor gebruik bij kinderen nogal omstreden is. Hoewel het onderzoek nog in volle gang is, zijn er natuurlijke alternatieven die -bij regelmatig gebruik- een natuurlijke bescherming kunnen bieden.   

Iedereen kent citronella als geur waar insecten een hekel aan hebben... maar wist je dat het samen met citroeneucalyptus zelfs nog effectiever is? Doe de zomermix op een geurblokje en zet dit binnen of buiten bij je in de buurt. Binnenshuis kun je deze oliën ook in de verdamper doen.   

Alhoewel insecten voor overlast kunnen zorgen moeten we niet vergeten dan insecten essentieel zijn voor het leven op aarde: ze zijn voedsel voor veel andere dieren, zoals vogels en reptielen. Ze zorgen voor de bestuiving van planten en dragen bij aan een gezond bodemleven. Lees meer over onze Bee Good for Nature campagne! 

Let op: Essentiële oliën mogen nooit puur op de huid gebruikt worden, ze moeten altijd verdund worden in een plantaardige basis zoals amandel- of abrikozenpitolie. Alleen tea tree olie en lavendel mogen eventueel druppelsgewijs, puur op de huid worden gebruikt. Of je kiest voor een kant en klaar huidproduct met insectenwerende oliën zoals de Na De Beet roller of de Outdoor Skinspray, deze producten zijn veilig te gebruiken op de huid. Let ook vooral op bij katten, ze kunnen vaak essentiële oliën op/in de vacht niet goed verdragen. Katten hebben een andere stofwisseling dan mensen en kunnen essentiële oliën niet goed afbreken.